dinsdag 9 november 2010

Een Apple-tje schillen

Op de opiniepagina van de NRC-Next van gisteren stond een artikel van Niels 't Hooft, met als uitgangspunt dat de kritiek op de geslotenheid van het Apple-systeem geneuzel in de marge van techneuten is.

Nu ben ik geen techneut, maar sinds ik het afgelopen jaar vier vormen van Apple in huis heb gehaald, groeit ook bij mij de kritiek.
appel schilset bestaande uit een schilmesje en een appelsnijder
Appel schilset

Laat ik eerst zeggen dat ik zeker niet alleen kritíek heb op Apple. Fraai design, dat is zeker. Het virtuele toetsenbord op de iPhone / iPod / iPad (zeg maar de iGadgets) werkt verrassend goed. En het verlichte toetsenbord is, zeker voor laptops waar je overal en altijd mee wil kunnen werken, een briljante oplossing. De batterij van mijn Mac Book Pro gaat eindeloos mee, het systeem start bijna onmiddellijk op en de besturing via de touchpad (dat plaatje dat als muis fungeert) is uitstekend. De installatie van apps op de iGadgets is eenvoudig en er zijn er legio.

Vooral van de iGadgets vind ik de nadelen opwegen tegen de voordelen (alhoewel ik ook daar steeds meer ergernis van ondervind). Ik vermoed dat Apple met zijn touch-concept de weg voor de nabije toekomst heeft gewezen, als het gaat op computergestuurde apparaten voor kantoor en thuis.

Tot zover ben ik dik tevreden.

Als archivaris hecht ik erg aan de mogelijkheid tot goed bestandsbeheer. Een goede, geordende en toegankelijke staat is een archivistisch credo dat ik ook op mijn eigen bestanden van toepassing laat zijn. En dat is een crime bij Apple.

Allereerst is Finder (de Apple-variant van de Windows verkenner) een onhandig product voor bestandsbeheer. Het verplaatsen van bestanden is lang niet zo praktisch als in de verkenner en de verschillende functievormen zijn het allemaal nèt niet. Wel om snel wat te vinden, maar niet voor beheer. Maar goed, misschien geldt hier wel nomen est omen. Ik weet alleen geen goed alternatief voor bestandsbeheer op de Apple.

Dan iPhoto, het fotobewerkings en -beheerprogramma van Apple. Het kent een werkelijk fenomenale gezichtsherkenningsfunctie, waar ik voor de ontsluiting van mijn omvangrijke digitale fotobestand veel plezier aan dacht te kunnen beleven. Ik beheer al mijn foto's en filmpjes op een NAS, zeg maar een luxe externe harde schijf. Voordat ik de functionaliteiten in iPhoto kan gebruiken, moeten de bestanden geïmporteerd worden om een eigen iPhoto bibliotheek aan te maken. Spijtig genoeg maakt het programma een versleutelde kopie van al die bestanden, zodat ik uiteindelijk met een dubbel fotobestand zit, waarvan er één niet door mijn windows computer benaderd kan worden. Voor optimaal gebruik moet ik nu aan dubbel bestandsbeheer gaan doen en veel schijfruimte reserveren (op dit moment 2x 500 GB). Suboptimalisatie heet dat.

iMovie is niet bedoeld voor het beheer van films, maar vooral voor de creatie en bewerking van filmmateriaal. Het is niet slechter of beter dan MovieMaker van Windows.

En dan iTunes, het hart van de bestandsuitwisseling van Apple. Ik ken weinig mensen die er geen klachten over hebben. Op twitter komt de ergernis over dit programma goed naar voren. Een groot deel van de problemen komt voort uit het misbruik van Apple van dit programma. iTunes is bedoeld voor de online aankoop en het beheer van muziek, maar wordt ondertussen gebruikt voor aanmelding, verifiëring van - en synchronisatie met - allerlei andere aankopen en abonnementen (bijvoorbeeld voor alle iGadgets). iTunes is de enige toegang tot alle iGadgets vanuit een computer. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om gemaakte foto's rechtstreeks van mijn iPhone naar mijn computer of NAS te kopiëren. Dat moet via de synchronisatiefunctie van iTunes. Maar dat is erg gebruiksonvriendelijk ingericht. Er is weinig in te stellen en het is vaak als alles-of-niets.

Rode apple, hangend aan een boom, met een aggressieve hondenbek er in gefotoshopt
Aggressieve iTunes

Er is nog een interessante uitwisselings- en synchronisatietool: MobileMe
Het is het een soort Google Docs Plus (of een uitgekleed Google-account, net waar je de nadruk op legt). Je gebruikt het om je mail, agenda, contacten online beschikbaar te hebben en te syncen en daarnaast kan je allerlei bestanden online zetten en delen met anderen. Helaas werkte MobileMe slecht samen met Outlook en zelfs bij alleen maar syncen tussen MobileMe en Apple Contacts of Apple Calender voor meerdere personen ging het fout. Veel dubbelen of juist verdwenen afspraken en contacten maakte dat ik MobileMe niet meer vertrouwde. En ook hier ben ik niet de enige. Omdat er voor het gebruik zo'n $99,- per jaar betaald moet worden, heb ik het maar opgezegd en sync ik nu (gratis) met Google Calender en Contacts. En dat gaat naar verhouding goed.

Voor een deel van die programma's is ook een ander uitgebreider programma beschikbaar, maar dat kost dan een aardig bedrag en men kon mij niet garanderen dat het ook deed wat ik wilde.

Wat mij brengt op de Premium Resellers van Apple voor de gemiddelde gebruiker. Ik heb nu ervaring met drie van deze winkels. De dames en heren verkopers zijn gemiddeld zo rond de 20 jaar en hebben overduidelijk geen idee dat je een computer ook kunt gebruiken voor dingen die niet met foto's, muziek en games te maken hebben. Vragen over office-achtig gebruik worden doorgespeeld naar een tweede lijn en het is ze niet duidelijk te maken dat je níet al je foto's op de harde schijf van je MacBook wil beheren. Nu is dat ook niet het geval als ik naar de Dixons of de MediaMarkt ga om een PC te kopen, maar dat zijn gewoon dozenschuivers. Deze premium resellers zijn echter het visitekaartje (of de etalage) van Apple, waarmee mensen overtuigd moeten worden om Apple te gebruiken.

Dus moet je het doen met de online fora op dit gebied. Helaas worden die vooral bevolkt door Apple kerkgangers (zie verderop in deze blog).

En - even de Hollander uithangen - voor de prijs hoef je het niet te doen. Apple-apparatuur is naar verhouding duur. Mijn MacBook is twee anderhalf keer zo duur als een vergelijkbare Windows laptop en de iPad begint vanaf de prijs van een laptop. De normale gadgets (snoertjes, docking stations enz) zijn ook aan de prijzige kant en kennen niet zo veel fabrikanten als de normale PC/laptop markt kent, zodat de keuze beperkt is.

Voordeel van de iGadgets is wel dat de software (de apps) relatief goedkoop zijn. Daarom hebben mijn kinderen ook een iPod Touch. De apparatuur kost wat, maar de apps (spelletjes en creatieve apps) zijn goedkoop, zeker in verhouding tot bijvoorbeeld Nintendo spelletjes. Dat schijnt nu ook te komen voor de gewone Apple computers met de Mac App Store, maar tot dusver is deze software zeer prijzig. Vanwege het gesloten systeem van Apple, is er weinig tot geen alternatief en dat is ergerlijk.

Nog drie puntjes over de iGadgets:
  • Er zijn erg weinig instellingsmogelijkheden. Het echte finetunen van je iPod, iPhone of iPad is niet mogelijk, waardoor het soms behelpen is bij het personaliseren van je apparaat. Overigens geldt hetzelfde in mindere mate voor een MacBook, als je het vergelijkt met een Windows computer. Dat is de prijs die je betaald voor simpel gebruiksgemak;
  • De iGadgets hebben geen kaart- of usb-ingang. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld een sd-kaartje uit te lezen of een usb-stick aan te sluiten. Dat beperkt de uitwisselingsmogelijkheden behoorlijk, zeker als je onderweg bent;
  • Geen flash! Je iPod, iPhone of iPad accepteert geen flashplayer, een van de meestgebruikte methoden om filmpjes beschikbaar te stellen op het internet. En dat is, zeker als je onderweg bent, bijzonder irritant.
Tussentijdse samenvatting
Eigenlijk is Apple voor een gewone gebruiker vooral geschikt voor raadpleging. Even snel je mail checken, iets opzoeken op het internet en je social media bronnen bijhouden. Of een filmpje bekijken, muziek luisteren of een spelletje spelen. Ook vanwege het snelle starten (dat is echt een verschil met een PC) is die raadpleging het meest interessante gebruiksvoordeel van Apple boven een Windows machine. Voor de meeste gebruikers van een computer zal dat wel voldoende zijn, maar voor mensen die daarnaast ook nog iets aan goed bestandsbeheer willen doen (en ik vermoed dat dat er steeds meer worden) is het onvoldoende. En dan is het wel een erg duur product.

groene appel van kunststof die uit elkaar gevallen is, waardoor het kristallen klokhuis zichtbaar is
Deconstructing Apple
De Apple-kerk
"Nee", zeggen Apple-addicten om mij heen, "dat zijn geen nadelen; jij denkt gewoon nog niet in the Apple way!" Ja, dank je de koekoek, ik denk in alle richtingen en ik was niet van plan dat te wijzigen voor een computer die ik zelf moet betalen. Als ik dat had gewild, was ik wel naar een kerkgenootschap gestapt of bij Windows alleen gebleven.

Het valt me overigens op hoe verdedigend, soms opvliegend, verstokte Apple-gebruikers reageren op de toenemende kritiek op 'hun' bedrijf. Jarenlang konden ze zich koesteren aan het idee dat ze een uitverkoren groep über-users waren van een hemels product. Nu Apple een steeds bredere verspreiding krijgt (en te snel groeit) neemt de kritiek toe en dat botst met hun 'productbeleving', wat zeg ik, met hun wereldbeeld. Zoiets leidt tot ontkennend en defensief gedrag (ik blijk niet de enige te zijn die dat denkt.) In de sociologie heet dat cognitieve dissonantie: de werkelijkheid wijkt zodanig af van het eigen wereldbeeld, dat er een spanning ontstaat die opgeheven moet worden. Dat kan op twee manieren: je past je wereldbeeld aan (bijna onmogelijk) of je zorgt voor alleen gelijkgestemden om je heen en zweert de boze buitenwereld af. Zo'n beetje wat othodoxe religies en kerken doen. En zoals al eerder geïnsinueerd: daar heb ik het niet zo op.

Conclusie
Persoonlijk ben ik vooral gedesillusioneerd. Voor mij was Apple altijd de betere productvorm, waar ik naar zou overstappen als ik het geld er voor (over) had. Samengevat ben ik niet onder de indruk van de prijs-kwaliteit verhouding en voor wat betreft de gebruiksmogelijkheden zie ik Apple vooral als anders en niet per sé als beter dan Windows.

Waarom gebruik ik dan nog Apple? Omdat ik het wilde proberen. En omdat ik de snelle raadpleging prettig vind. Maar als mijn contract bij T-Mobile is afgelopen, zou ik zo maar naar een Android-smartphone kunnen overstappen. Hetzelfde geldt voor iPad-achtige eReaders die vanzelf op de markt zullen komen. Ik blijf open staan voor andere oplossingen en ben zéker niet bekeerd.

Overigens was dit artikel niet bedoeld als linkbaiting ;-)

Apple waaruit een knipogende smiley is gesneden. De smiley houdt een mes tussen zijn tanden.
Geen linkbaiting

Plaatjes
http://www.multigift.be/product_images/r/073/relatiegeschenk_P262374_1__45737_zoom.jpg
http://proveedor.files.wordpress.com/2008/11/evil_apple.jpg
http://www.creativereview.co.uk/images/uploads/2010/01/crystal_apple_still_0.jpg
http://www.dutchgrammar.com/forum/viewtopic.php?f=60&t=2478&start=45#p15438

13 opmerkingen:

Anoniem zei

In een lang stuk, probeerde ik inhoudelijk te weerleggen waarom het artikel van t Hooft helemaal niet klopt. http://bler.webschuur.com/op_apple_kun_je_geen_kritiek_hebben

Anoniem zei

Feitelijke onjuistheden in je rant:

-iPhoto hoeft geen bestanden te kopieren naar zijn library. Dit is simpel uit te zetten bij Voorkeuren - Geavanceerd.

-Je kunt wel degelijk foto's rechtstreeks van een iPhone naar een computer kopieren zonder iTunes. Onder Windows verschijnt hij als een fotocamera in de Verkenner (als een externe disk in oude Windows-versies), en op een Mac kan je net als bij andere camera's bij met Fotolader.

-Een MacBook is niet 2x zo duur als een gelijkwaardige laptop. Ga maar eens kijken naar een Sony Vaio, Dell XPS of HP Envy.

Fred Zelders zei

Ik ben erg benieuwd naar
a) wat er aan de Finder functionaliteit schort waardoor jij geen 'goed bestandsbeheer' kan doen
en
b) wat je wil fine-tunen aan je iGadgets.

Ik neem aan dat je bij jouw Apple Resellers je beklag hebt gedaan over de eenzijdige voorlichting. Daar kunnen zij dan weer wat van leren. Ik heb bij de resellers die ik wel eens bezoek overigens een totaal andere ervaring.

Tot slot erg jammer dat je met deze post, doordat er onjuistheden (zoals in de andere reacties aangestipt) en onduidelijkheden op het verkeerde been zet.

Fred Zelders zei

Laatste alinea van mijn reactie (hier boven) is door eigen gestuntel de mist in gegaan.

De text van die alinea moet zijn:

Tot slot erg jammer dat je met deze post, doordat er onjuistheden (zoals in de andere reacties aangestipt) en onduidelijkheden in staan, lezers op het verkeerde been zet.

Chido Houbraken zei

Zoals te verwachten, wordt er meteen flink gereageerd op dit onderwerp.

@Anoniem
Het kopiëren uitzetten is inderdaad geen probleem, maar mijn ervaring is dat je dan niet alle functies kunt gebruiken. Zoals bijvoorbeeld gezichtsherkenning. Dat werkte toen bij mij niet meer. En dat is wat mij betreft het enige grote voordeel van iPhoto.

Foto's rechtstreeks kopiëren onder Windows lukt soms. Ik zeg soms, omdat op 2 van mijn Windows laptops mijn iPhone soms wel en soms niet wordt herkend. Ik las op allerlei fora dat ik daarin niet de enige ben en dat het probleem niet oplosbaar is. Met vaak de opmerking dat ik dan ook maar iTunes moest gebruiken.
Dank voor de Fotolader tip, alhoewel ik het nog steeds het liefst vanuit Finder zou willen kunnen.

Ik ben een simpele gebruiker en voor mijn wensen kan ik voor de helft van het geld een goede Windows laptop krijgen. Overigens, als ik een vergelijkbare Sony Vaio zet naast mijn Mac Book Pro, dan kom ik nog ruim 30% goedkoper uit (of bijna 50% duurder, als ik vanuit de Vaio redeneer). Ik heb dat aangepast in de blog.

Op "papier" kloppen je opmerkingen (en daar heb ik me ook altijd door laten misleiden bij de uiteindelijke aanschaf), maar de praktijk is anders. Of hetzelfde als bij Windows, net wat je wil.

Overigens zou ik het op prijs stellen als je met je naam reageert ipv anoniem. Zeker als je me beschuldigt van "rants".

@ReinoutS
Zal allemaal best, maar veel filmpjes worden via Flash (of Silverlight) aangeboden en die wil ik graag kunnen bekijken.
Ik heb begrepen dat het HTML5-alternatief nog niet voor alle situaties geschikt is en daarnaast vind ik het argument van het afdwingen van "open" alternatief door een supergesloten systeem als Apple wat moeilijk te geloven.
Je zou haast denken dat je van de Applekerk bent, ook al gebruik je uitsluitend Linux ;-)

@Fred Zelders
Het was al zo'n lang stuk, dus ik heb me hier en daar beperkt in de voorbeelden. Maar je hebt gelijk, iets uitgebreider komt mijn argumentatie ten goede. Ik zal er binnenkort een extra blogje aan wagen, akkoord?
Ik heb "geklaagd" bij een van de winkels zelf, maar verwacht er niet veel van. Verder zou ik niet weten waar ik moet klagen.

Chido Houbraken zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Fred Zelders zei

Ik kijk uit naar je extra blogpost "Apple-tje schillen #2".

Nog even dit:
1. Er duiken steeds meer posts op over debatterij drain ten gevolge van Flash.
2. Een van de grootste tekortkomingen van Flash (als ik het goed begrepen heb) is dat je er geen user interfaces mee kan maken die touch-gevoelig zijn. Flash heeft dus op de komst van de touch en gesture-gevoelige devices (telefoons, tablets) geen passend antwoord.
Makers van content die echt willen dat hun product op de nieuwe devices geconsumeerd wordt zullen als de wiedeweer een niet-flash variant moeten maken. Voor degenen die dat niet doen: jammer dan.
Ergo, het is een kwestie van geduld totdat Flash voor gebruik op mobile devices/tablets is uitgestorven.

Tot slot nog een tip: Gebruik iPhone Explorer (gratis; zowel voor Mac als voor PC) en je kan direct bij de inhoud van je iPhone, je iPod touch en iPad.

Hildebrand en Lotte zei

Geen idee meer hoe ik op je blog terecht ben gekomen [misschien via twitter ;)], maar een bijzondere uiteenzetting en leuk om eens de andere kant van Apple te zien bij een ervaren gebruiker.

Heb je ondertussen gezien dat ze op FOK! ook lekker bezig zijn met kritiek uiten? > http://bit.ly/d0Ow48

Voor dat bestandsbeheer heb ik even gezocht op een alternatief voor de tool die ik het liefst op Windows gebruik. Daar kwam het volgende uit;

>> http://bit.ly/cxkugV

In deze post lijken mij vooral de volgende beheerprogramma's een goed alternatief voor op jou apple;

> www.mucommander.com/
> www.kai-heitkamp.com/
> www.binarynights.com/forklift

Dan over dat opstarten, zelf heb ik een windows 7 bak samengesteld die makkelijk onder de halve minuut kan opstarten. Echter door een stapel USB randapperatuur en een heleboel support programma's die ik draai kom ik op ongeveer een 1,5 minuut. Voor mij best te overleven, daar de pc meestal non-stop aan staat. Wat dus meestal neerkomt op 1x per maand heropstarten (na 20x op uitstellen te drukken)

Vaak heb ik het idee bij een gemiddelde Apple gebruiker zijn machine gebruikt voor of een grafische studie (specifiek doel; film-, foto-techniek of design) of als typemachine (gewoon voor internetten, docjes typen en af en toe een progje draaien). Voor de typemachine functie is een Linux of Windows PC net zo geschikt, vaak voor een lagere prijsklasse.

Opvallend bij veel macgebruikers met een typemachine instelling krijg ik amper alternatieve taken op gang. Vraag ze bijvoorbeeld te connecten met een DC hub en er moet heel lang worden gewerkt voor het zover is, daar het niet in de basis programmatuur van de MAC zit. Ook een FTP verbinding maken is ze vaak wereld vreemd. Ook de verschillende typen van schijfinrichting weten ze niks van... (waarom doet een USB stick het wel op beide, maar een HD niet... toch altijd grappig...).

Ook een driver zoeken voor een bijzonder randapparaat is voor meerdere Apple gebruikers iets totaal nieuws. Daar alles het toch altijd doet?... ;).

Hildebrand en Lotte zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Hildebrand en Lotte zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Hildebrand en Lotte zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Hildebrand en Lotte zei

Ow, nu heb ik em 3x gepost, dat was niet de bedoeling, ik kreeg namelijk steeds foutmeldingen.

Chido Houbraken zei

@Jasperwillem
Je had het zelfs drie-en-een-half keer gepost ;-) Ik heb ze allemaal verwijderd, behalve de eerste.

Tja, de reactie op FOK is typerend voor de Apple-kerk, ben ik ondertussen achter. Zij die kritiek hebben zijn simpel van geest en moeten genegeerd worden. Het zij zo.
Ik vermoed dat een van deze heren ook de anonieme reageerder op mijn blog is.

Dank voor de tips!