Bijvoorbeeld dit mash-up initiatief van fysiek met digitaal: Dead Drops.
Het idee is van Aram Bartholl, een Duitse kunstenaar die als belangrijkste thema de relatie tussen online en offline heeft. Of, zoals hij zelf zegt: "the relationships between net data space and public every day life". Bartholl is lid van The Free Art and Technology (F.A.T.) Lab, een organisatie die het publieke domein wil verrijken door creatieve technologieën en media te ontwikkelen.
Hij beschrijft zijn project als volgt:
‘Dead Drops’ is an anonymous, offline, peer to peer file-sharing network in public space. I am ‘injecting’ USB flash drives into walls, buildings and curbs accessable to anybody in public space. You are invited to go to these places (so far 5 in NYC) to drop or find files on a dead drop. Plug your laptop to a wall, house or pole to share your files and date.De term Dead Drops is afgeleid van de dead drop of dead letter box uit een doorsnee 20e eeuwse spionagefilm.
Maar waar zou je het nu eigenlijk goed voor kunnen gebruiken? Zo snel bedacht kom ik op de volgende toepassingen:
- foto's, films, muziek en informatie met betrekking tot de geografische lokaties van de Dead Drop (gebouw, straat, wijk, historische gebeurtenis, waar meer info te vinden is enz). Een soort sociaal geo-refereren.
- speurtochten in allerlei vormen. Van stadswandelingen tot kinderspeurtochten tot (urban) geochaching.
- publieke turn based games.
- gerichte data-overdrachtservices (zie verderop in deze blog)
Een goed voorbeeld van zo'n halfopen dead drop vind ik moeilijk te bedenken, maar je zou je kunnen voorstellen dat een notariskantoor een dead drop heeft, waarop - automatisch beveiligd - bestanden gezet kunnen worden, voorzien van metadata als aanbieder en datum-tijd-notatie. De notaris kan deze documenten dan als aangeboden registreren met een akte van depot en levert op deze manier een 24-uur service. Misschien dat het op Schiphol zou werken: voordat je het land verlaat, nog snel iets laten vastleggen. Iets dat je niet over het internet kan of mag versturen. Betere ideeën zijn welkom, overigens.
En zou het kunnen werken als een échte dead drop? Een anonieme postbus voor wikileaks, bijvoorbeeld? Zeer waarschijnlijk niet, want het is te eenvoudig om het gebruik van zo'n postbus te monitoren. Wat dat betreft is het anonieme in het project van Bartholl niet zo anoniem.
Natuurlijk zijn er meer haken en ogen te bedenken bij dit idee. De meeste die ik bedacht had staan ook in de commentaren op dit project:
- gevoeligheid voor vandalisme;
- verspreiding van virussen, trojan horses en dergelijke (op de blog van Bartholl reageerde iemand met 'a computer glory hole');
- verspreiding van illegaal materiaal, zoals kinderporno en dergelijke;
- mensen kunnen zich verwonden aan zo'n uitstekend metalen plaatje.
Dit zijn aspecten om nog eens goed over na te denken, maar laten we dit initiatief nu niet bij voorbaat afschrijven vanwege alle ja, maar's die we kunnen verzinnen.
Plaatje:
http://www.flickr.com/photos/bartholl/5126175503/sizes/m/in/set-72157625142951009/
2 opmerkingen:
Grootste nadelen die ik zo kan bedenken: er kan maar een apparaat tegelijk ingeplugd worden. Dat is voor iets officieels of persoonlijks wel nuttig, maar voor iets publieks, zoals jij beschrijft met het geven van geofinformatie over de plek is dat beperkend.
Bovendien moet je steeds een apparaat laptop met USB mogelijkheid mee slepen. Is mobiel ineens niet meer goed genoeg?
Ik snap niet zo goed wat dit toevoegt aan realtime wifi toegang tot informatie eerlijk gezegd.
Je snapt, ik ben niet overtuigd :)
@Luud
Dat is ook mijn belangrijkste probleem en daarom denk ik dat het niet veel verder komt dan de game-achtige toepassingen die ik opsomde. Als regel van het spel, zeg maar.
Wat wel aardig is, is dat je informatie op die plek kunt achterlaten, die alleen door mensen die op die plek zijn gelezen kan worden. Misschien zit daar een commercieel idee in, zou kunnen.
Een reactie posten