dinsdag 5 juni 2012

Programmeren voor Peuters

Toegegeven, de titel van dit blog is sterk ge├»nspireerd door alliteratie. Het had ook programmeren voor pubers kunnen heten, maar dat is niet helemaal correct. Pubers kunnen heel goed met platte tekst in 'echte' code programmeren en daar gaat dit verhaaltje niet over. Het gaat, kort gezegd, over twee programma's waarmee je programmeert door met objecten te schuiven.
Escher schuifpuzzel


Het ene, Scratch, moet gedownload worden en het andere, Google Blocky, is web-based en noemt zichzef een visuele programmeertaal. Het is nog in de beta-fase en dat merk je. Met Scratch kan je al veel meer doen dan met Blocky. Maar als Blocky zo prettig blijft werken als in de demo's, dan is het een interessant alternatief voor Scratch, zeker voor de jeugdige, beginnende programmeur. En voor de minder jeugdige programmeur is het een prettige, eenvoudige manier van kennismaken met enkele principes achter 'coding'.

In beide gevallen werk je met een soort puzzelstukje waarmee je een script samenstelt dat je daarna uitvoert. Interessant is dat je meteen ziet waar het fout gaat, waar je een object dus verkeerd geprogrammeerd hebt.

Blocky is in de beta-fase volledig Engelstalig. Dat maakt het minder geschikt voor basisschoolkinderen. Wired heeft een aardig artikel over Blocky en het verslagje van een docent is ook de moeite waard. Wat ook leuk is, is dat het zelf geprogrammeerde meteen te exporteren is naar vier bekende talen (JavaScript, Dart, Python en XML).


Scratch is in het Nederlands in te stellen, alhoewel de hulpfunctie helaas Engelstalig is. Gelukkig heeft de TU Delft een Nederlandstalige handleiding (pfd) voor scholieren gemaakt en een Scratch-website. In de beginles laat je een katje lopen en nog wat andere dingen doen, maar uiteindelijk is het mogelijk om interactieve strips, muziekprogrammaatjes, spelletjes en nog veel meer te maken.


En nee, beide programma's zijn niet meteen geschikt voor peuters, want je moet er voor kunnen lezen.

Plaatjes
http://www.allesinwonderland.nl/1895-thickbox/schuifpuzzel-mc-escher.jpg
http://code.google.com/p/google-blockly/
http://scratch.mit.edu/

Geen opmerkingen: