vrijdag 18 oktober 2013

Een symbool voor het edepot?

Sinds ik samen met Erika Hokke de Introdag edepot voor de RHC's in den lande geef, vraag ik me af wat een mooi symbool of stilistisch beeld voor het edepot zou zijn.

Ik kwam nooit verder dan een variant van het OAIS-model.

Open Archival Information System volgens de Eisen Duurzaam Digitaal Depot.
Daar waar 'papieren' depots nog wel te doen zijn (stellingkasten, kluis), is iets als een edepot nog te ongrijpbaar om er een aansprekend teken bij te verzinnen.

En ik blijk niet de enige te zijn.


Symbool
Bij het artikel Geslotenheid leidt tot slodderwetenschap in de NRC van 12 oktober 2013 staat een foto met het onderschrift:
In het E-depot van de Koninklijke Bibliotheek worden publicaties langdurig bewaard.
Het gaat om deze foto van het ANP. Het is een van bovenaf genomen foto van een ronde raadpleegtafel, verdeeld in 10 vakken met daarin computerterminals. En daaraan zitten mensen. De foto stamt uit 2002 en heeft onderstaande beschrijving meegekregen:
Bezoekers van de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag zoeken donderdag in het zogenaamde E-depot. De KB heeft als eerste organsatie ter wereld in samenwerking met IBM een systeem ontwikkeld om elektronische publicaties langdurig te bewaren. 
En dit beeld wordt in 2013 dus opnieuw gebruikt voor een edepot. Interessant. Maar een tafel met terminals (het zijn zelfs nog van die enorme beeldbuizen) is toch wel een beperkt beeld. Dat kan werkelijk iedere verzameling informatie zijn.

Niettemin zou het een aardige basis kunnen zijn voor een symbool: een rijke, waardevolle kern die in gelijke mate (cirkel) toegankelijk is voor iedereen die aanschuift. Oh wacht...:

Universele Decimale Classificatie (UDC)
Wetenschapsfraude
Het artikel gaat verder overigens over de stelling dat wetenschapsfraude niet alleen wordt veroorzaakt door de druk veel te publiceren, maar dat ambities van de onderzoeker en geslotenheid van de wetenschap fraude eerder in de hand werken:
Een andere belangrijke factor is de mate van geslotenheid binnen de wetenschap. De publicatie is het eindproduct – en dat is tevens alles wat we te zien krijgen. Het proces dat leidt tot het eindproduct, vindt plaats achter de schermen. Onderlinge controle ontbreekt maar al te vaak.
Dit werkt fraude, slodderwetenschap en alles daar tussen in de hand. Hoe opener de wetenschap, hoe meer onderlinge controle en hoe minder prikkels om het systeem te omzeilen. Immers, de risico’s worden te groot.
Dat geloof ik onmiddellijk, maar hoe je dat met een edepot gaat oplossen, is me niet helemaal duidelijk. Alsof dat niet gesloten kan zijn of (voor een bepaalde tijd) beperkt openbaar materiaal kan bevatten. Je kan het proces dat leidt tot het eindproduct wel goed, geordend en toegankelijk bewaren in een edepot, maar als dat edepot zelf beperkingen kent, dan kom je nog niet veel verder.

Plaatjes
http://lh3.ggpht.com/57CqJ1p60wQa8NmpT0c9st0SqwrKLZYAw19y_xWiAy6PgeameVrMvP6W0w=s400

2 opmerkingen:

Luud de Brouwer zei

Is die introductie alleen voor RHC's of mogen gewone stervelingen daar ook kennis van nemen?

CHIDO zei

Is alleen voor de RHC's, Luud. Die hebben ons de opdracht gegeven. (Zie: http://chido-advies.blogspot.nl/2013/03/het-edepot-dat-ben-ik.html)

Maar er zijn meer archiefdiensten buiten de RHC's geïnteresseerd in zo'n dag, dus misschien kunnen we ook iets anders regelen?