Wanneer kleuterleider Lucas door de vijfjarige Klara ten onrechte wordt beschuldigd van misbruik, verandert zijn leven van het ene op het andere moment in een nachtmerrie. Het nieuws verspreidt zich snel en de inwoners van het dorp beginnen zich tegen hem te keren. De eens zo hechte lokale gemeenschap valt uit elkaar, terwijl Lucas tot doelwit is verklaard.
Bij zo'n beschuldiging word je leven (zeker als man en vader) verwoest. De hechte gemeenschap valt overigens niet uit elkaar, weet precies hoe ze de misdaad aan de vermeende misdadiger moeten koppelen, om daar eensgezind tegen op te treden. Een volksgericht is immers zo gevormd en in dit soort gevallen ben je schuldig tot het tegendeel bewezen is, als dat al ooit te bewijzen valt. Zowel mannen als vrouwen spelen daarbij hun eigen, nare rol. Ook als de situatie veranderd, gaat uiteindelijk de hechte gemeenschap vóór het recht. Het laatste shot van de film maakt dit nog even pijnlijk duidelijk.
De reactie van de ouders van Klara is begrijpelijk en het gedrag van Lucas (Mads Mikkelsen) is heldhaftig te noemen, soms op het naïeve af. Het is vooral de reactie van de rest van het dorp die de film een wrange, enigszins misselijkmakende smaak geeft.
Annika Wedderkopp (Klara) zet een acteerprestatie van formaat neer. Ze is heel geloofwaardig als meisje dat inziet een fout te hebben gemaakt, maar niet weet hoe daar mee om te gaan. Regisseur en scenarioschrijver Thomas Vinterberg weet de overgang van dat ene momentje van sociopathisch gedrag (haar reactie op de 'afwijzing', leidend tot de beschuldiging) naar het meisje dat graag wil dat alles weer wordt als vroeger overtuigend in beeld te brengen.
Vinterberg heeft zijn Dogma 95 achtergrond niet losgelaten. Alhoewel ze niet alle 10 strikt worden opgevolgd, lijkt het er op dat de belangrijkste dogma's over techniek, lokatie en genre toegepast zijn bij het maken van de film. Het ontbreken van gevoelsondersteunende muziek (anders dan de alleen gezongen drink- en kerstliederen) is daar een opvallend voorbeeld van. En dat komt de film ten goede.
Er zijn twee dingen die niet helemaal goed zijn uitgewerkt in de film, naar mijn mening:
- De titel dekt de lading eigenlijk niet. Het is niet zozeer een Jacht, als wel een maatschappelijke uitsluiting.
- De overgang van plot naar epiloog is wat abrupt. De plot had nog een klein beetje meer afgewerkt mogen worden.
Maar dat zijn kleinigheden. De film is beslist een aanrader.
Plaatjes
http://www.wildbunch.nl/film/poster/1344777002707_aed4a02ac8e4ca294b97becfdf8b1f31.jpg
http://www.eyefilm.nl/sites/default/files/imagecache/event-image/events/Jagten_still6.jpg
Geen opmerkingen:
Een reactie posten