woensdag 18 januari 2012

Afhankelijk van de Amerikanen


Vandaag gaat een aantal sites een dag op zwart uit protest tegen de SOPA/PIPA wetgeving in de Verenigde Staten van Amerika. De bekendste is Wikipedia. Vanwege de reikwijdte van de wetgeving en de Amerikaanse positie in de wereldwijde internetstructuur, zal een zeer groot deel van het web onder het werkgebied van deze wetten vallen. Ook sites die Nederlands zijn, zich op Nederland richten en hun informatie in Nederland opslaan.

Eerder hebben sites als Google, Facebook, Twitter en Paypal gedreigd uit protest voor een dag alles uit te gooien, maar dat is er uiteindelijk niet van gekomen. Het blijft bij een ondersteuningsmelding op de homepages. Maar sites als Archive.org en Wordpress doen weer wel mee. Op sopastrike.org is een overzicht te vinden van de (Amerikaanse) deelnemers. Er zijn ook Nederlandse deelnemers, waarvan GroenLinks de bekendste is.

Maar waar gaat het nu over? Bits of Freedom geeft een kort en krachtige beschrijving:
Via de Stop Online Piracy Act (SOPA) kan het Amerikaanse Openbaar Ministerie (OM) allemaal stappen nemen tegen websites die “auteursrechtinbreuk faciliteren”. Dat begrip is behoorlijk breed: daarbij kan je ook denken aan sites die gebruikers de mogelijkheid geven om materiaal te plaatsen, zoals YouTube of Wikipedia, of sites die een link plaatsen naar een inbreukmakende website.
En als het OM actie wil ondernemen tegen zo een website, kan het via de rechter bevelen om:

  • De internettoegang tot een website te laten blokkeren. Dat betekent dat de klanten van Amerikaanse internetproviders die naar die site surfen, een foutmelding krijgen.
  • De domeinnamen in beslag te laten nemen of te saboteren. Als een domeinnaam in beslag wordt genomen, zullen niet alleen Amerikanen, maar iedereen die naar die site surft een foutmelding krijgen. En dat kunnen ook sites zijn die in Amerika inbreuk maken maar in Europa niet.
  • Betalingen aan de website te staken. Dat betekent dat Mastercard dus zou kunnen worden bevolen om te stoppen met het innen van donaties voor jouw site, ook als die niet in de Verenigde Staten wordt gehost of alleen op Amerikanen is gericht.
  • De website uit zoekresultaten te laten halen. Dat zou betekenen dat een site niet meer in Google of Bing terug te vinden zou zijn.
  • Om geen advertenties meer op die website te plaatsen. Dan zou betekenen dat bijvoorbeeld Google geen advertenties meer mag verkopen op die website, zodat de site inkomsten misloopt.

Dit is overigens maar een selectie: het voorstel gaat nog verder. En de oudere broer van SOPA, de Protect IP Act (PIPA), lijkt hierop.
Dus als je site toevallig een .com, .net, .org of ieder ander niet-landgebonden domeinextentie heeft, dan kan de Amerikaanse overheid je het recht ontnemen die te gebruiken. Immers, die 'top-domein' registraties lopen via Amerikaanse bedrijven.

Geen opmerkingen: