dinsdag 6 maart 2012

Pedant Haags

Gisteren was ik bij een hoorzitting in de bezwaarprocedure rond het WOB-verzoek van Ingmar Koch met betrekking tot het Google Books project van de Koninklijke Bibliotheek. We stonden na een kwartiertje weer buiten. Wat een deceptie.

Wat een deceptie


Fatsoen
Nou had ik geen schokkende dingen verwacht tijdens zo'n hoorzitting. Het is om de partijen te horen en geen parlementaire enquête. Maar ik had toch op zijn minst verwacht dat beide partijen aanwezig zouden zijn. Ingmar Koch was er, maar de Koninklijke Bibliotheek (KB) liet verstek gaan. Terwijl de zitting in het KB-gebouw was. En dat is ergerlijk.

Dat er een toehoorder uit Groningen en een uit Zeeland kwam (en nog drie van wat dichterbij), kan de KB niet weten. Maar dat de wederpartij uit Zuid-Limburg komt, weet de KB wel. Als die een vrije dag neemt en afreist naar Den Haag om daar om 10 uur te verschijnen, kan je toch op zijn minst het fatsoen hebben om iemand een uurtje af te vaardigen om je eigen verweer toe te lichten.

Nu is er dus een of andere procedurele flauwekul-hoorzitting georganiseerd, waarvoor je iemand 6 uur laat laat reizen, die daar alleen zijn eigen brief nog eens mag toelichten. Terwijl zijn mening al voldoende duidelijk was. Organiseer dat dan volgende keer even via een openbare Skype sessie of zo!

Slechte beurt van de KB.

Pedant
Dit soort gedrag komt wel vaker voor bij de rijksoverheidsinstanties in Den Haag. Ik ken het verhaal van twee Haagse ambtenaren die graag met een stuk of tien mensen uit het Noorden des Lands wilden overleggen. Ze wilden 's-ochtends op het ministerie afspreken. Let wel, hier wilde Den Haag iets van het Noorden en niet andersom. Toen de Noorderlingen voorstelden, gezien de verhoudingen, om in het noorden af te spreken, was dat ineens te ver weg voor de Hagenaren. Iedereen weet natuurlijk dat reizen van de Randstad naar de Buitengebieden vele malen langer duurt dan andersom.

Een ander verhaal is van een groepje Zuiderlingen dat naar een ministerie afreisden voor een afspraak en bij aankomst te horen kregen dat de persoon in kwestie de afspraak vergeten was en nu in overleg zat op een ander ministerie. Of ze even een nieuwe afspraak wilden maken. Na enig dreigen kon de ambtenaar ineens wel even 10 minuten lopen van het ene ministerie naar het andere om de afspraak na te komen.

Vergelijkbare verhalen zijn er vast ook wel uit het Oosten en de rest van de Randstad (waar je soms ook een uur enkele reis kwijt bent om in Den Haag te komen).

Het is pedant gedrag. Men is niet van plan zich in te leven in de ander en wat Den Haag wil, is altijd doorslaggevend. Kan zijn, maar je staat ook niet meer open voor andere informatie en inzichten. Je wordt er wat wereldvreemd van. Het Haagse probleem in een notendop.

Ingmar heeft overigens een kort verslag van de zitting gemaakt. Daarnaast heeft hij de relevante stukken bij elkaar gezet in, jawel, Google Docs.

Plaatjes
http://trendbeheer.com/wp-content/uploads/2009/07/deceptie.jpg

8 opmerkingen:

Ingmario zei

Mooi stukje Chido, vooral ook de bredere, Haagse context bevalt me wel.

Robert Gillesse zei

Inderdaad sterk stuk Chido. Ontbreken van elke KB aanwezigheid zal formeel wel kunnen, maar was uiterst onfatsoenlijk richting Ingmar. De KB maakt hiermee geen beste beurt.

CHIDO zei

Dank heren.
Benieuwd naar de afloop.

Christian zei

Mezelf herinner ik hoe ik regelmatig met een collega in Den Haag overleg had en daarvoor steeds naar Den Haag reisde. Toen ik eens voorstelde om het een keertje om te draaien - die persoon naar Den Bosch - was dat prima. Tót de dag vóór de afspraak, of we niet bijvoorbeeld halverwege, in Utrecht af konden spreken. Dat was immers wel zo eerlijk, gezien de reisafstand... Afspraak afgezegd en het overleg ook. Ook Brabant is al lang en breed een zelfstandige provincie hoor!

Bij die hoorzitting en de hele gang van zaken zelf heb ik ook wel een sterk gevoel. Maar da's niet om in te typen. ;-)

CHIDO zei

Mooi voorbeeld, Chris.
Wel interessant dat je meteen het hele overleg hebt opgeheven.

Christian zei

@Chido: Het overleg liep al wat stroef en leidde eigenlijk tot weinig. Misschien was dit gewoon de spreekwoordelijke druppel. Maar wel een flinke. Dan daarbij moet je richting Den Haag gewoon af en toe een duidelijk statement maken (en vervolgens helpt je dat niks, maar scheelt het je wel tijd en ergernis ;-))

Luud de Brouwer zei

Goed dat weer eens wordt verteld en vastgelegd. En dan het verhaal van Christian en dan de wetenschap dat KB en NA samen gaan...
Ik voorzie een sterk archiefveld dat eendrachtig en gelijkwaardig de toekomst tegemoet treedt.
Of heb ik dat gedroomd?

CHIDO zei

Toch mooi dat je dat soort dromen nog hebt, Luud!