maandag 4 februari 2013

Het Mars One archief

Een kleine twee-en-een-half jaar geleden schreef ik iets over archivarissen in een interplanetaire maatschappij. Het was min of meer als grappig-om-over-na-te-denken en SF-achtig bedoeld. Maar de eerste stap zou zo maar dichterbij kunnen zijn dan ik toen dacht.

MarsOne
Het Nederlandse bedrijf Mars One is van plan om binnen tien jaar een kolonie op Mars te stichten:
Mars One brengt de mensheid naar Mars. In 2023 zullen de eerste vier mensen zich er vestigen. Zij vormen de basis van een permanent bewoonde Marsbasis, van waaruit we zullen leren en groeien. Als de eerste bemanning landt, zal er een bewoonbare en duurzame basis klaar staan om de astronauten te huisvesten. Iedere twee jaar zal een nieuwe groep mensen aansluiten. Om dit plan mogelijk te maken heeft Mars One een nauwkeurig en realistisch plan ontworpen dat volledig is gebaseerd op het gebruik van bestaande technologieën.
Te koop: poster Mars One project

Ze timmeren stevig aan de weg, schijnen hun eerste investeerders binnen te halen en hebben ze een werving- en selectieprogramma voor astronauten (denk Nothing beats an astronaut. Ever. Axe-reclame ;-)). En ze hebben een fanclub.

Maar: hebben ze al een archivaris?
Als dit succesvol wordt en het is de eerste menselijke interplanetaire emigratie, dan is het natuurlijk mooi als alles vanaf het eerste begin terug te vinden is. Het begin van een nieuwe kolonie of van het voorafgaande kolonisatieproces wordt over het algemeen slecht 'vastgelegd'. Dat heeft ook wel met de aard van het beestje te maken: pioniers zijn, begrijpelijk, meestal niet zo gefocused op het toekomstige verleden. Maar achteraf is er altijd vraag naar.

<Terzijde:>
Dat is een van de redenen waarom ik in Flevoland (toen ik daar nog voor de Archiefinspectie werkte) aandrong op 'volledig bewaren' van de archieven uit de begintijd. Het is de allereerste bewoningsgeschiedenis en dat is uniek. Daar komt nog bij dat de provincie in het begin niet democratisch bestuurd werd, zoals andere provincies en gemeenten, maar onder het rechtstreekse bewind van een ambtenaar van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat viel: de Landdrost.
En dan geldt deze ongeschreven regel in de Nederlandse archivistiek: archieven gevormd in perioden zonder democratisch bestuur, blijven geheel bewaard ;-)
</terzijde>

Het zou dus interessant zijn om Mars One alvast aan een goede archivering te krijgen. Een deel daarvan zou geregeld kunnen zijn door de gelieerde Interplanetary Media Group (IMG), die als taak heeft om het intellectueel eigendom te bewaken. Maar ik twijfel, omdat ik het idee heb dat deze IMG zich voornamelijk bezig houdt met uitzendrechten en merchandise en niet met dingen als ontwerpen, bestekken en blauwdrukken.

Vandaar ook mijn idee om een (desnoods onbezoldigd) archivaris bij Mars One te plaatsen. Niet alleen voor de blauwdrukken e.d. maar zeker ook voor het hele proces van selectie, logistiek en ideeënvorming. En misschien word je wel de eerste archivaris op Mars. Iemand belangstelling?

En ook als het project mislukt, is het natuurlijk een interessant project om te bewaren. Ter lering en vermaak.


De vooruitziende blik van Heineken

Nog een aardige bijdrage uit de FAQ van Mars One over hun mening met betrekking tot religie op Mars:

Is Mars colonization a religion?
While it may seem that the idea of Mars colonization shares similarities with religion, it is in fact quite different. There are several reasons for this:
  • Religions normally involve belief in some sort of spiritual entity or deity that guides behavior and helps people to develop ideas about how to live. The aim of Mars colonization is guided by careful planning, investment in appropriate technologies, and use of scientific knowledge and method to support the settlers and ensure success.
  • Religion normally involves some type of faith, usually directed at a higher being. Mars colonization is not about faith, but about human ingenuity and vision. The inhabitants will rely upon science, research, and technology to ensure their well-being and the success of the mission.
  • Religion usually involves a focus on something that a group of people deem sacred. Mars colonization will be focused on human survival and the formation of a society on a new planet. The extent to which people attach notions of the sacred to this will be a matter of individual choice.
Plaatjes
http://cdn.mars-one.com/images/merchandise/Poster-MarsOne-325x229.jpg

3 opmerkingen:

Christian zei

Lijkt me een uitdagende baan - als ze 'ons soort' archivaris al nodig hebben - maar één klein puntje is dan nog wel het vermelden waard: het is een one way ticket...

CHIDO zei

@Christian
Komkom, waar is je VOC-mentaliteit! Een beetje pioniersgeest, graag, 'to boldly go where no archivist has gone before'.

Nou ja, je kan gewoon in Nederland beginnen (ik geloof dat ze in Amersfoort zitten). In 2023 zie je dan wel weer verder ;-)

Christian zei

Diezelfde slogan gebruik(te) ik in mijn profiel op Second Life. Maar dat voelde toch héél anders. ;-)