dinsdag 26 februari 2013

Hoe denken architecten over archivarissen?


In een column op ArchiNed (voor architecten, dus) naar aanleiding van het verschijnen van de nieuwe collectiecatalogus van het NAi, geeft Piet Vollaard zijn mening over de taken van de archivaris:
Het lijkt erop dat de taken van het archiveren zelf en het tonen of onderzoeken van een selectie uit dat archief hier door elkaar worden gehaald. Een archief zou het als taak moeten zien ├ílles van iedereen te verzamelen (dat is natuurlijk onmogelijk, maar het gaat om het uitgangspunt). 
De archivaris heeft wat dat betreft geen andere inhoudelijke taak dan het zo goed mogelijk beheren en het divers mogelijk toegankelijk maken van het archief. Hij kan daarbij wat mij betreft naast de traditionele ingangen (ontsluiten op naam, datum, aard van materiaal et cetera) ook thema’s of tags toevoegen, hoe meer ingangen, hoe beter. Maar een thema mag nooit uitgangspunt van verzamelen (of nog erger: ontzamelen) zijn, dat is de taak van de onderzoeker of curator. Voor een goed archief is het cruciaal dat die twee taken niet door elkaar worden gehaald. 
Een goede archivaris houdt zichzelf op de achtergrond en probeert vooral niet sexy, publieksvriendelijk of inhoudelijk te zijn; daar is de museumdirecteur cq conservator voor.
Dat we het maar even weten.

Plaatje
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3fABvh60BIbTgK0q3YCG-4jd9H7lk5PA8JoPBxsuurybxWlSGciUApcCClQuOdHZMYXy71JV1DfsTTZfCBH7hJ8mxfa5UqdTepxUYnhND3QDWG-a95FApwE6ScswmHzvZufQhNiaAyh34/s400/manifest_voor_de_archivaris_20.jpg

2 opmerkingen:

Luud de Brouwer zei

Dat is een prachtige taakomschrijving. Van 40 jaar geleden dan.Overigens ben ik het met dat "sexy" wel eens. ;)

CHIDO zei

Zolang er archiefstukken voor het grijpen liggen, blijft het sexy beroep! ;-)