zaterdag 29 januari 2011

De Piratendoos

Leuk projectje: The PirateBox. Een alles-in-een mobiele dinges om te communiceren en bestanden te delen.
The PirateBox: anywhere, anytime.

Het ding bestaat uit een draadloze router en een lichtgewicht webservertje, via usb aangesloten op een opslagmedium. Het geheel wordt aangestuurd door allerlei software dat op Linux gebaseerd is. Door de PirateBox aan te zetten, ontstaat een draadloos netwerk waarbinnen gebruikers anoniem kunnen chatten en bestanden delen. Juist doordat er geen contact met het internet gemaakt wordt, zijn de handelingen die binnen het netwerk worden uitgevoerd, niet te traceren.

Het is inderdaad een leuk idee om een ruimte met een druk op de knop te kunnen voorzien van een draadloos netwerk met uitwisselingsmogelijkheden. Een moderne vorm van een LAN-party. Maar zijn er ook interessante mogelijkheden buiten de originele toepassing, die wel erg op privacybewaking gericht is?

Ik denk van wel. Allereerst zou je de router een bedrade verbinding met het internet kunnen laten hebben, zodat je in ruimten waar geen of zeer slechte wifi (met internetverbinding) is, op deze manier kunnen voorzien van een virtuele 'vergaderruimte', inclusief internet. Heel handig bij wat oudere congres- en vegaderzalen, waar niet zo goed is nagedacht over dit soort zaken. (Komt overigens ook voor bij moderne zalen. Zo had de congreszaal van het gloednieuwe gebouw van de RCE in Amersfoort begin 2010 een belabberde wifi, namelijk die van het restaurant ernaast. Bij navraag bleek wifi niet interessant gevonden te worden. Misschien dat monumentenzorg-mensen nog wat achter lopen?) Daarmee verlaat je het volstrekt anonieme van het originele concept, maar dat is ook niet altijd nodig. In een handomdraai heb je een wifi en je kan meteen relevante documenten (zoals de presentaties, maar ook eigen toevoegingen van congresgangers) uitwisselen.
Het kan ook zinvol zijn voor ad-hoc samenwerkingen in een grotere groep op een lokatie waar de voorzieningen niet zo goed zijn (bijvoorbeeld buiten). Op een mooie dag zou een inklopdag van Archief2.0 zo in een park of op een terras georganiseerd kunnen worden.
Of je zet zo'n ding op een groot, druk treinstation en je biedt wachtende passagiers de mogelijkheid om voorgeïnstalleerde spelletjes met elkaar te spelen. Mogelijkheden te over.

De maker, David Darts, ziet een overeenkomst met een project waar ik ook al over schreef: Dead Drops. Ik vind de PirateBox leuker.

Geen opmerkingen: