woensdag 27 juni 2012

De Zwerm en de werkelijkheid

Soms bekruipt je wel eens het gevoel dat een SF-boek niet zo heel ver van de waarheid afzit, hoe ongeloofwaardig ook. Dat gevoel had ik een paar dagen geleden heel even.

(Let op: ik bespreek hieronder - heel beknopt overigens - het plot van het boek De Zwerm. Als je het nog wil lezen, spring dan meteen naar het filmpje.)

Een paar jaar geleden heb ik De Zwerm van Frank Sch├Ątzing gelezen. Spannend boek over een 'intelligent design' achter enkele wereldwijde global warming natuurrampen. Een intelligentie uit de diepzee, welteverstaan. Een vermakelijk, doordacht boek, dat een blik biedt in het diepzeeonderzoek en vooral in wat we allemaal nog niet weten. Maar het blijf natuurlijk Fiction.

Filmpje
Toch krijg wel een beetje de kriebels als ik dit filmpje zie. Een camera die een pijp in de diepzee inspecteert en dan een ontmoeting heeft met een amorf wezen dat de camera lijkt te inspecteren. Prachtig wezen, overigens. Let ook op de 'elektrische stroompjes' die door het 'hoofd' lopen.Overigens blijkt het een Deepstaria Enigmatica te zijn. Een kwal. Een heel bijzondere, dat wel. Dit filmpje schijnt in april al wereldwijd in het nieuws geweest te zijn, omdat het een van de zeer weinige opnamen van het beest is. En het beest is ook niet zo enorm als het op het filmpje lijkt. Ze kunnen maximaal 60 cm doorsnee worden.

Maar het blijft mooi om naar te kijken.

Geen opmerkingen: